Buigen Strekken Berggeit Jambette Plateau Ramener
Halsstrekken
Home
Het boek
Theorie
Praktijk:
Basisoefeningen
Spelen
• Stretchen in stilstand
Buigen in beweging
Verzamelen in vrijheid
Haute Ecole

Stretchoefeningen zijn uniek omdat ze de spieren van je paard niet alleen maar soepeler maken, maar bovendien ook symmetrisch oprekken. Door stretchoefeningen aan je training toe te voegen, kan je paard zich niet alleen gemakkelijker verzamelen omdat zijn spieren soepeler zijn, maar kun je die verzameling ook regelmatig afwisselen met ontspannende strekoefeningen.

Wat de stretchoefeningen zo bijzonder maakt, is dat het paard zijn voor- en achterbenen steeds paarsgewijs naast elkaar neerzet. Dat betekent dat het paard zijn linker- en rechterzijde in gelijke mate oprekt, wat een mooie en subtiele manier is om scheefheid weg te trainen.

Buiging in vrijheid Strekken met de cordeo Berggeit met de cordeo
Buigen
Strekken
Berggeit
Het oprekken in vrijheid heeft als bijkomstig voordeel dat paarden de bewegingen al snel erg prettig gaan vinden. De houdingen die ze bij het stretchen aannemen zijn namelijk niet alleen erg gezond, maar voor veel paarden ook erg aangenaam. Paarden rekken zich net als katten en honden ook in deze houdingen uit als ze geslapen hebben of hun spieren los willen maken. Het is dan ook geen wonder dat paarden de stretchoefeningen tijdens de training vaak op eigen initiatief aanbieden. Niet alleen omdat het een eenvoudige manier is om beloningen te verdienen, maar ook omdat het stretchen zichzelf beloont.
Plateau Jambette Ramener met de cordeo
Spelen op het plateau
Jambette
Ramener
In praktijk zullen de stretchoefeningen een dagelijks onderdeel van de dressuurtraining worden omdat ze zo gezond zijn. En nog belangrijker: omdat de paarden ze zo leuk vinden!
Meer lezen en vragen over Dressuur in Vrijheid? Art of Natural Dressage forum.
Voor meer info over clickertraining en het boek Vrijheidsdressuur: www.vrijheidsdressuur.info
© voor deze site, illustraties en teksten: Miriam Nieuwe Weme