Trainingsvolgorde Leeftijd Eén methode?
Home
Het boek
Theorie
Praktijk:
Basisoefeningen
Spelen
Stretchen in stilstand
Buigen in beweging
Verzamelen in vrijheid
Haute Ecole
Praktijk

Dressuur in vrijheid begint niet met oefeningen voor het paard, maar eerder met oefeningen voor de mens. Je eerste taak is namelijk om je paard ervan te overtuigen dat jij leuk genoeg bent om mee te spelen, aangezien je hem nu niet meer met een halster of touw bij je kunt houden als hij liever ergens anders is. In plaats van je paard te overmeesteren, zul je hem nu moeten overtuigen.

In feite kun je het hele trainingsschema voor dressuur in vrijheid samenvatten in drie boodschappen die je zult moeten bewijzen aan je paard:

  1. Met mij samen zijn is leuk: ongedwongen samen tijd doorbrengen
  2. Met mij samen bewegen is leuk: samen spelen
  3. Met mij samen focussen is leuk: samen dressuurmatig puzzelen

Als je erover nadenkt, is dit lijstje niet iets wat je even aan je paard vertelt. Het is iets wat je continu aan hem zult moeten bewijzen, elke training opnieuw. Want als je op een gegeven moment te veeleisend wordt tijdens het dressuurmatig puzzelen (3), bijvoorbeeld tijdens het trainen van de piaffe, dan zal je paard als snel zijn plezier in de beweging verliezen (2) en het ook minder leuk gaan vinden om de trainingstijd met jou door te brengen (1).

Sjors zit in het zonnetje Titum in een reuzesprong Esprit in een mooie draf
Samen genieten
Samen spelen
Samen focussen
Gelukkig is het voor je paard heel makkelijk om dit in vrijheid aan je duidelijk te maken: hij loopt gewoon weg! Dressuur in vrijheid is dan ook niet gewoon paardentraining, het is vooral een vorm van mensentraining. Want met een paard als trainer raak je als mens nooit uitgeleerd.
Meer lezen en vragen over Dressuur in Vrijheid? Art of Natural Dressage forum.
Voor meer info over clickertraining en het boek Vrijheidsdressuur: www.vrijheidsdressuur.info
© voor deze site, illustraties en teksten: Miriam Nieuwe Weme