Pesade Levade Terre a terre Stapcourbette Courbette
Croupade Capriole
Home
Het boek
Theorie
Praktijk:
Basisoefeningen
Spelen
Stretchen in stilstand
Buigen in beweging
Verzamelen in vrijheid
• Haute Ecole

Een vraag die veel dressuurruiters bezighoudt, is of de hogeschoolsprongen oorspronkelijk als wapen gebruikt werden op het slagveld, of dat ze altijd een kunstzinnige vorm van paarden gymnastiseren zijn geweest.

Klik hier voor het filmpje van Haute Ecole oefeningen

Symmetrie
De vraag is waar alles om draait, is hoe nuttig schoolsprongen eigenlijk in de strijd zijn - vooral als die niet plaatsvindt in een netjes aangeharkte binnenbak maar op een modderig en bebloed slagveld. Waarschijnlijk zijn de schoolsprongen eerder een gestileerde versie van de meest indrukwekkende bewegingen die een paard kan maken, dan een praktisch wapen dat je tegen anderen kunt gebruiken. Bovendien wordt vaak vergeten dat de schoolsprongen juist voor de dressuur zelf zo belangrijk zijn. Ze zijn namelijk de enige bewegingen die volledig symmetrisch worden uitgevoerd: het paard beweegt de voor- en achterbenen namelijk steeds paarsgewijs in plaats van na elkaar zoals in stap, draf en galop. Door die symmetrie zijn de schoolsprongen de absolute graadmeter voor de rechtgerichtheid en balans van het paard.

Terre a terre Terre a terre Terre a terre
Blacky in terre a terre: 3) Levade...
2) Achter naspringen...
1) Levade...

Haute Ecole in vrijheid?
Als je een klassieke trainer naar het trainen van de schoolsprongen vraagt, zal zijn antwoord ongetwijfeld neerkomen op dat alleen de meest ervaren ruiters en de beste paarden hiervoor in aanmerking komen. Dat is logisch als je beseft dat de traditionele trainingsmethode gebaseerd is op paarden trainen met druk en dwang. Om die druk zo toe te passen dat het paard doet wat hij moet doen zonder dat hij tegelijkertijd door de druk beangstigd raakt, vergt ontzettend veel ervaring en invoelingsvermogen van de trainer - iets wat je pas na vele jaren begeleiding door experts perfect beheerst. Bovendien zijn het inderdaad zware oefeningen, en als je onbewust je paard dwingt om verder te gaan dan hij op die leeftijd of dat moment in zijn training werkelijk aan kan, dan zijn het inderdaad riskante oefeningen.

Als je die dwang in het trainingsproces echter helemaal weglaat en je je paard bovendien altijd met zijn vrienden op de wei hebt staan, zie je dat schoolsprongen doen voor paarden net zo natuurlijk is als ademen. Aangezien alle Haute Ecole oefeningen geinspireerd zijn op hoe paarden ze in de natuur zelf uitvoeren als ze daar geestelijk en lichamelijk aan toe zijn, horen ze ook juist in Natural Dressage trainingen thuis.

Pesade Diepe levade
Pesade
Levade
En daar zijn de paarden zelf het vaak helemaal mee eens. Toen Blacky eenmaal begreep dat een oefening als de pesade niet alleen beloond wordt met voer, maar ook echt leuk is om te doen, bedacht hij in een paar maanden tijd ook de levade, terre a terre, stapcourbette en de echte gesprongen courbette. Niet omdat ik hem vertelde dat dat moest, maar simpelweg omdat er voor een paard gewoon niets leukers bestaat dan bewegen!
Meer lezen en vragen over Dressuur in Vrijheid? Art of Natural Dressage forum.
Voor meer info over clickertraining en het boek Vrijheidsdressuur: www.vrijheidsdressuur.info
© voor deze site, illustraties en teksten: Miriam Nieuwe Weme